Scenariusz sytuacji edukacyjnej na wtorek 09 kwietnia 2020

  1. Ciężka

Temat dnia: Potrawy z jajek

Witajcie starszaki, jak się macie? Serdecznie Was pozdrawiamy i do wspólnych zabaw z rodzicem  zapraszamy.

Propozycje do pracy z dzieckiem.

Zabawy badawcze „Wokół jajka”

  1. „Poznajemy budowę jajka” ( pomoce: zdjęcie jajka kurzego i strusia, jajko ugotowane i surowe) ( załącznik 1)

Dziecko ogląda obrazki jajek (kury i strusia), porównuje ich wielkość i kolorystykę, wypowiada się na temat ich kształtu, podaje przykłady zwierząt, które wykluwają się z jajek.

  1. Rodzic zwraca uwagę, na zarodek i wyjaśnia dziecku, że kurczątka wykluwają się z jajek, w których są zarodki ( załącznik 2)
  2. Rodzic pokazuje dziecku dwa jednakowe jajka. Prosi, aby zastanowiło się, po czym można poznać, że jedno z nich jest surowe, a drugie gotowane. Dziecko podaje swoje propozycje. Następnie rodzic wprawia w ruch obrotowy oba jajka. Dziecko obserwuje ich ruchy i określa, które z nich kręci się szybciej. Rozbija jajko i sprawdza, czy miało rację. Jajko surowe obraca się tylko przez chwilę, a potem się zatrzymuje. Powodem jest jego płynny środek, który porusza się wewnątrz skorupki w różne strony
  3. Zabawa badawcza „Jajka i woda” ( pomoce: jajka surowe, jajka ugotowane, szklane naczynia, sól, łyżka)
  • Dziecko bada zachowanie w wodzie jajka surowego i ugotowanego – wkłada je kolejno do przezroczystego naczynia z wodą, obserwuje ich zachowanie.
  • Do wody w przezroczystym naczyniu wkłada surowe jajko i dosypuje stopniowo sól (ok. 10 łyżek) – obserwuje co dzieje się z jajkiem.
  1. Zabawa ruchowa „Rozsypane pisanki”- dziecko jest pisanką. Delikatnie turla się po podłodze różnych kierunkach, zwracając uwagę na zachowanie zasad bezpieczeństwa.
  2. „Co można zrobić z jajek?” – swobodne wypowiedzi dzieci (załącznik)
  3. Karty pracy, cz. 3, s. 74 – przedstawienie sytuacji na obrazkach za pomocą liczmanów, układanie zdań, słuchanie zagadek, rozwiązywanie ich,
  4. 75 – zaznaczenie liczbami kolejności zdarzeń w historyjce, opowiadanie historyjki, kończenie rysowania kurczątek wg wzoru
  5. „Jajka dla smakoszy” – przyrządzenie wspólnie z rodzicem, rodzeństwem dowolnej potrawy z użyciem jaj ugotowanych na twardo, np. pasta jajeczna, jajka w majonezie, itp. SMACZNEGO!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł Typ Rozmiar Dodany przez
załącznik 1 jpg 53.41 KB Justyna Krzyżanowska
załącznik 2 jpg 125.75 KB Justyna Krzyżanowska
Opis zmian Data Osoba Porównaj
Artykuł został utworzony.
Dodane załączniki
środa, 08 kwiecień 2020 15:52 Justyna Krzyżanowska